Geen vraag uit het dagelijks leven is te gek om aan het Sociaal Wijkteam te stellen. Dat geldt ook zeker voor opvoeden. Heeft jouw puber last van angsten? Valt je baby moeilijk in slaap? Eet hij of zij wel goed? Luistert je kleuter niet? Heb je zorgen dat jouw kind gepest wordt? “Aarzel niet! Je kunt met iedere vraag vrijblijvend langskomen,” nodigt pedagoog Margreet van Goeverden inwoners van Dordrecht uit.
Ze werkt bij het Wijkteam Stadspolders-Dubbeldam en wil benadrukken dat de deur van de zes Dordtse wijkteams altijd open staat. “Het hoeft geen groot probleem of lastige vraag te zijn waar je mee zit. Ook voor inspiratie of een klein zetje in de rug kun je langskomen.”
Er zit altijd een lid van het wijkteam klaar. Als deze het antwoord niet direct weet, wordt de vraag doorgespeeld naar een andere collega van het team met de juiste kennis.
Mijn kind luistert niet…
Één van de vragen over opvoeden die Margreet vaak voorbij ziet komen gaat over kinderen die niet willen luisteren. “Ouders kunnen horendol worden van hun kroost. Het is dan belangrijk om breder te kijken. Dus niet alleen naar de opvoeding zelf, maar wat maakt dat het de ouders nu niet lukt, zoals ze zouden willen? Is er stress van buitenaf, die invloed heeft op het gezin? Of is er iets met de gezondheid van het kind?”
Daarom is advies op maat volgens de pedagoog erg belangrijk. “Vaak merk je tijdens gesprekken dat ouders zelf al met prima oplossingen komen voor hun situatie, maar ze hebben net even wat steun nodig. Een enkel gesprekje is dan al vaak voldoende.”
Vertrouwen
De medewerkers van het Sociaal Wijkteam maken, als dat nodig blijkt, altijd één duidelijk plan voor een gezin. “Ook streven we naar één contactpersoon. Al is het soms handig als twee collega’s een gezin tegelijkertijd helpen. In ieder geval vaste gezichten; dat zorgt voor rust en vertrouwen.”
Dit vertrouwen is heel belangrijk voor het team. “Als je bij ons komt, zullen wij niet zomaar informatie delen met andere partijen. We vragen ouders toestemming voor overleg, als dat nodig is.
In gesprekken helpen we hen om zicht en overzicht te krijgen.” Volgens Margreet onderzoeken ze samen de mogelijkheden. “En ouders bepalen zelf het tempo”.
Doorverwijzen naar andere hulp
“Uiteraard kunnen we de uitgebreidere vragen of ingewikkelde situaties doorverwijzen naar de juiste instantie.” Zo heeft ieder Sociaal Wijkteam jeugdprofessionals, die ze erbij kunnen vragen. Deze bieden zelf specialistischer hulp of regelen indicaties op het gebied van opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
“Dit betekent dat je met specifieke vragen over jeugdhulp of jeugdzorg ook bij een van de zes teams terecht kunt.” Ook als er hulpmiddelen of voorzieningen op maat nodig zijn op andere leefgebieden, kan het Sociaal Wijkteam helpen met de aanvraag hiervan. “Niet alle hulp is rechtstreeks toegankelijk, soms moet een hulpverlener je verwijzen. Dat kunnen wij dan regelen, als dat de beste optie is.”
“Hulp vanuit het Wijkteam is sowieso gratis.”
Projecten
Vragen of onderwerpen die vaker voorbij komen, kunnen inspiratie zijn voor een apart project. Margreet: “Zo hebben we nu de pilot Sterrenkids. Dat is voor kinderen uit Sterrenburg, waarbij de ouders zijn gescheiden. Dat is nooit leuk en daarom willen we in acht bijeenkomsten deze kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar met elkaar in contact brengen en ondersteunen. Dit gebeurt heel speels met spelletjes, knutselen en gesprekjes tussendoor.” De pilot is gestart in september en meedoen is nog mogelijk, vooralsnog alleen voor jeugd uit Sterrenburg.
Informatie of binnenlopen
Voor meer informatie over Sterrenkids stuur een mail naar sterrenkids.dordrecht@gmail.com. Loop gerust binnen op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur bij één van de zes locaties van het Sociaal Wijkteam.
Geschreven door: Olaf van Dijk, magazine Samen opvoeden in Dordrecht, 2017